Hänt i Näskott

Stjarnered.se © 2007                    

Final med fest & framtidstro

1 juni 2008 kom som en stafettväxling. Maja och jag slutade våra tjänster i Näskott och Jennie välkomnades. Läs här!

Fest för fjolårets döpta i Näskott

I fjol döptes hela tjoget barn i Näskotts församling. En stor del av dom - med sina mammor och pappor och faddrar kom till gudstjänsten för stora & små, för att fira detta och få reflektera kring vad dopet betyder i en människas liv.  Det blev en härlig gudstjänst med mycket sång och som sagt tjugo små ljus tändes i ljusbäraren som tacksamhet och förbön för dem alla. En skiva med sånger från Barnpsalmboken fick de nydöpta med sig hem. Samlingen avslutades med både kyrkkorv och -fika.

Text & foto: Thorsten Stjärnered, 080113

Adventsgudstjänst med mersmak

Näskotts kyrka hade åtskilligt gemensamt med första Hosianna-marschen, förutom att åsnan och fölet fattades. Det var folksamling med stor förväntan och glädje över att vara med. Näskottskören ställde upp nästan mangrant vilket innebar att man inte hade kördräkter tillräckligt för alla. Men det saknades varken sångförmåga eller lust att ge sitt allra bästa i Otto Olssons Advent, Voglers Hosianna, Dotter Sion av Händel och den lite modernare adventssången Fröjda dig. Lina Johansson inspirerade med sitt trumpetspel och Gunilla Hansson backade upp kören och församlingen med sitt orgelspel.

Hosianna

Jag påminde i predikan om att på första advent är det vår längtan efter frihet, gemenskap och framtid vi firar. Vi hyllar en framtidsman, som har de största segrarna framför sig. Välsignad vare han!

Text & foto: Thorsten Stjärnered, 071202

Uppskattat av både barn & föräldrar

Måndagar är det barnvagnsrally till Församlingshemmet i Nälden. Innanför dörrarna och utanför står barnvagnarna uppställda, klart beredda att vara ett tillfälligt sovrum när storasyskonet leker med andra barn och mamma eller pappa får vuxenprata med någon annan i samma livssituation. Tids nog kan alla vara med om sångstunden och räknas in i en presentationslek och få känna sig riktigt välkommen i ett sammanhang där man kan få vara just så som man är.

Öppet är detta kyrkis mellan 9 och 13 och uppskattat tycks det vara av både barn och föräldrar. Några gånger per terminen tar Maja med sig barn och vuxna och sin gitarr och går över till Karlavagnen, för att sjunga för de betydligt äldre där. Det är också en mötesplats att ta vara på.

Luciahögtid lockade många

Till Näskotts kyrka kom många trots att kylan slog till. Kanske var det just det speciella vinterklimatet som inspirerade så många att komma och fylla kyrkan och låta sig värmas av ljusen och stämningen och spänningen när det gällde att få veta vem av de fyra kandidaterna: Hedda, Martina, Petra eller Sara som skulle vara den som bar den stora ljuskronan.  Förra årets lucia, Madelene, var den som krönte Hedda till årets Lucia i Näskottsbygden och överlämnade en gåva till henne från Näskottsgruppen. Alla kandidater fick sedan ett vackert silversmycke av församlingen.  I luciatåget och som sångare medverkade elever både från högstadieklasserna och från Näldens skola. Luciaprojektet har i år letts av Britt-Marie Öhrman och Hanna Hallberg. /Text & foto: Thorsten Stjärnered 071212

Dubbelt upp tredje advent

Först lyckad julfest i Församlingsgården...

 Visst blev det en härlig Julfest för stora och små och en riktigt fullmatad terminsavslutning för Öppet Kyrkis & Elvakaffet i Församlingshemmet. De yngsta och de äldsta möttes i gemensam samling. Med sång och bön, drama och julgröt.

...sedan julkonsert i kyrkan

Näskotts kyrka var i det allra närmast fullsatt på kvällen, när det där bjöds på en julkonsert. Med Peter Mellgren som duktig solist till kören, Elisabet Lundqvist ovärderlig som ackompanjatör och solopianist;. Instrumenatlisterna är också värda at komma ihåg: Linnea Lundqvist med cellon, Lina Johansson på trumpeten och Bo Andersson med gitarren i  famnen. Som vanligt höll Britt-Marie Öhrman ihop alltsammans med sitt engagerade ledarskap.

Kyrkkaffet är som vanligt en viktig stund efter gudstjänsten.

Från konfirmandlägret på Hållandsgården 26-27 januari     080131

Kantorer och präster delade på tjänstgöringarna inom Rödöns pastorat, som Näskott tillhör. Den här gången satt Elisabet Claesson Trång vid orgeln och bidrog till att sången blev en viktig del av gudstjänsten.

Jocke, en av årets konfirmander, delar uppgiften medkyrkvärden Kurt att ta upp och sedan räkna och registrera kollekten tillsammans i sakristian.

Maja Björk Edlund, församlingspedagog, är den som håller ihop Öppet Kyrkis.

Utförsåkning                                - populär gren för de minsta

Hedda - Lucia 2007

Näskotts kyrka - upplyst av marschaller

De unga konfirmandledarna Petra & Frida leder jingeltävlingen

Tillbaka tlll sidan I NÄSKOTT