Retrobilder

Jag har mina sidor!

Thorsten Stjärnered

 SIGNALERNA

Utmanad av Hasse Lindwert att gräva i de mera nostalgiska gömmorna, så minns jag 60-talet som en stor experimentverkstad för livet och det som känns viktigt att stödja. Att fått vara en del av de första kristna pop-banden som ny metod för mission är fortfarande en viktig signal om att hitta nya kommunikationskanaler. Sommaren 1967 är jag kaplan i teamet SIGNALERNA. Vi turnerar bl a i Ångermanland och Gotland. Och gör en LP.


Petter Sjöstedt: Helt underbar bild ! Har du kvar skivan ?


Thorsten Stjärnered: Jag tror det, men jag inte fått nån ersättning från STIM ännu.


Petter Sjöstedt: Undrar hur länge man får bakdatera, tro


Ulla-Stina Rask: En underbar tid! Även om en del gamla missionsvänner menade att djävulen var i sladdarna ...

Gilla · Svara · 1 · 6 tim

 

Thorsten Stjärnered: Tänka sig att Signalerna finns på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TGaFd1iOYHY

Signalerna - Underbar Tid

Melodi - C. E. Brown Trumpetsolo - Staffan Rosdahl Från EPn Signalerna - Stopp!… YOUTUBE.COM

 

Ulla-Stina Rask: Wow 😀


Hasse Lindwert Härliga tider! Minns med stor förtjusning septemberveckorna i Malmö 1967. Fullt ös med musiken och glädjebudskapet på ungdomsgårdarna i Limhamn, Ribersborg, Augustenborg, Nydala, Sorgenfri och Segevång, på Stenkulaskolan och i Betaniakyrkan. Minns med stor glädje den förundrade och glatt berörda publiken

Gilla · Svara · 45 min · Har redigerats

 

Thorsten Stjärnered: Med namnet SIGNALERNA ville vi be våra lyssna att stanna upp, tänka efter, gör sig klar och våga tro att det är dags gå med Gud. https://www.youtube.com/watch?v=DW5GHvqmso8

Signalerna - STOPP  Signaturmelodi. Komp - Okänd , Text - I. Johansson Från EPn Signalerna - Stopp!…


Ulla-Stina Rask Underbart!  Mina kompisar och jag bildade ett band, lånade en Philicorda-orgel och härmade allt. Men det började redan med EKO teamet.

 

Thorsten Stjärnered: Kolla också här YouTube och du finner deras favvolåtar. Jag fick faktiskt följa EKO-teamet också i Västergötland och Dalarna sommaren -66.


Ulla-Stina Rask: Jag vet, Thorsten. Mötesserien i Vårgårda. Vi fjortisar var i trance ...


Gudrun Nilsson: EKO-teamet var i Falköping också. Det var spännande.


UNGDOMSRIKSDAG

Övre bilden: Nu du Hasse Lindwert, t h, kommer bild 2/5. Från ungdomsriksdagen i Åsljunga som gick i bräschen för att demokratisera ungdomsrörelsen och ge verktyg för ungdomligt engagemang och inflytande. Det var ett spännande och nytänkande grepp och ett slags ”kårhusockupation” i traditionella EFS. Dina gester visade tydligt hur din och allas vår läromästare Torsten Nilsson ofta argumenterade. Jan Roth, t v, ingick också i det ungdomsutskott, som formade mycket av distriktets ungdomsutbud på 60-talet.


Undre bilden: Jag och Sven Nilsson ledde var sina utskott under riksdagen och pläderade säkert för förändringar och nya ansatser. Hursomhelst växte ansvar och förväntningar genom ungdomsriksdagen, som spreds som idé över landet.


Henrik Munck Af Rosenschöld, Lennart Persson, Hasse Lindwert och 12 andra gillar detta.


Jan Roth: Härlig tid med utmaningar som kändes så spännande. Tänk, 50 år sedan och det känns som i går... Tack för stort engagemang och vänskap! Känns fint att också blicka bakåt ibland.


Thorsten Stjärnered: Och du Jan Roth, var som gjuten för uppdraget att vara ordförande i finansutskottet!


Sten-Gunnar Nilsson: Är det Sven Nilsson som står vid din sida Jan?


Thorsten Stjärnered: Nej, Sven står till höger om mig och bredvid Jan huserar Hasse Lindwert .


Sten-Gunnar Nilsson: Trodde det var Jan även på nedre bilden. Nu ser jag att det är du Thorsten. Samma prydliga skägg. Tänk vad tiden går!!


Hasse Lindwert: Thorsten, bilderna visar att vi inte bara spexade, vi var också utomordentligt seriösa, vilket framgår av bilderna och din inledande text. Jan, Sven och Thorsten, jag minns denna tid med stor värme och glädje!.

Thorsten Stjärnered: Vilka lirare! Ja vem är höger om dig förresten?


Sten-Gunnar Nilsson: Daniel Möller från Tollarp, pingstvän.

EFU-byn - Höllviken

Här kommer bild 3/5 i min nostalgiserie. Från Kämpinge och EFU-byn på Höllviksstrand. En skön mix av evangelisation och semester, för att komma nära de lite distanserade och genom bibelstudier och kvällsmöten kunna lyfta aktuella frågor. Jag håller här upp skylten om en sommarträff med temat ”Gud i rymdåldern”. Bakom mig står Tore Nydevik. På var sin sida om mikrofonen står Ingegerd Nydevik och Lennart Uddling. Lars Eklund finns också med nånstans. Teamwork och meningsfulla sommarveckor minns jag EFU-byn som.


Kerstin Elisabeth Andersson, Birgitta Sjöstedt, Sara Sjostedt De Luna och 11 andra gillar detta.


Owe Johansson: O, visst publicerades den bilden i EFS-Quarten?! (Medlemstidning för EFS Missionsförening i Lund) Och någon mycket bekrad "missionstant" sa: 'Nu har vi fått porr i EFS-Quarten!!!'


Lund - mitt 60-tal

4/5. Hela mitt 60-tal var Lund hemma. Där var jag gymnasist och student men ändå ofta någon annanstans som tjänstebiträde, ungdomsinstruktör, kaplan med Signalerna (bild 1/5) eller något annat team. Och när jag väl fanns i Lund, hängde jag ofta med i Ungdomshemmets alla aktiviteter och upptåg. Där fanns en härlig kombination av allvar och spex. Av andlig fördjupning och samtal om stort och smått i livet. Där mötte jag 68-rörelsen och blev som studentrepresentant ett med docenter och amanuenser i studieråd och remissarbete.


Valborgsspexen fördröjde måhända mina studieresultat men förhöjde verkligen kvalitén på det fria studentlivet. Jag minns särskilt en sketch där jag t v agerade i en lättsammare tungviktsmatch mellan Villsson och Vredegård än den som pågick i bibelsynsdebatten, där Torsten Nilsson och David Hedegård drev var sin linje - och höll på att splittra rörelsen. En allvarligare variant var musicalen ”NÖDVÄNDIGT” som jag skrev till ungdomsgruppens u-landsvecka. Om att välja med insikt om hur världen verkligen ser ut. Musicalen ledde till besök i Stockholm och Uppsala och ett kvällseminarium på EFS rikskonferens. Här med Birgitta Bemark i huvudrollen.

Birgitta Sjöstedt, Gunvor Jyllhed, Rebecka Aspenes och 23 andra gillar detta.


Birgitta Bemark: Ja, det var tider....


Hasse Lindwert: Apropå bibelsynsmatchen Vredegård och Villsson minns jag hur salig avsomnad Orosstiftaren vitsade om att DH ville vara HD men TN kontrade att han var NT!


Gudrun Nilsson: Den matchen skulle finnas på Youtube


Thorsten Stjärnered: Gudrun: Jag hittade i varje fall några hejarklacksplakat från Valborgspexet 1970: "Heja, heja, Nya Wäktaren/ropar vi från kvinnoläktaren!/ Vredegård! Vredegård! Vredegård" och "Ge den gamle läraren/stryk genom Budbäraren/Villsson, Villsson, Villson" , ...och "Ge den gamle läraren/stryk genom Budbäraren/Villsson, Villsson, Villson" , "David nu, som förr mot Goliat du slåss/med ´För boxnings tro" du underhåller oss/ Vredegård..."och "Ge en snyting åt missunnaren/med artikel i Förkunnaren/Villsson, Villsson. Villson".


Thorsten Stjärnered: Det var i samma spex som MANNA i MINNE porträtterades:


Gerd Nilsson: Härliga minnen!


Gudrun Nilsson: Konstnären är min barndomskamrat o mkt gode vän Owe Johansson. Förvånar mig inte alls att han var aktiv i detta.


Thorsten Stjärnered: Ja, denne allkonstnär Owe Johansson från Flobykretsen kan mycket.


Gudrun Nilsson: Ja men är man från Floby så. ..


Thorsten Stjärnered: Gudrun Nilsson ...är man lite utanför det mesta. Eller...?


Owe Johansson: Har just talat om julskyltningen i Floby på 50-talet, alltid andra söndagen i advent, vid konsert i Kinna kyrka med Tina Ahlin, Orsa spelmän och vår egen gospelkör samt 548 andra! Ha en fin advenstsöndag! Guds rike är nära!!!


Birgitta Bemark: Jag säger som Thorsten: det blev inte mycket gjort med studierna när man dessutom skulle skriva o producera spex. Men kul var det! Och två betyg i engelska blev det. Med lite fördröjning.

Integration-71

5/5 Jo, Hasse Lindwert. Ett klipp har jag kvar ifrån de oförglömliga åren tillsammans. Det som innebar en av de kortaste karriärerna i mitt liv och gjorde att jag i praktiken bara hann vara förbundssekreterare för EFU i 1½ månad. ”Integration får man inte gratis” hade jag skrivit om den revolt som ville åstadkomma gränsöverskridande och gemensamt ansvarstagande, och här i Skellefteå juni 1971 sa vi grattis till varandra, när fem ungdomskandidater tog plats i riksstyrelsen, bl a Gunhild Lundberg Olsson och Curt Lindwert. Det var mycket strategi och energi bakom. Surt bara att EFS senare tyckte att det var för sött och valde SALT i stället.


Även om jag har lite svårt för alla slags kedjebrev så utmanar jag Jan Roth att ösa ur sina bildarkiv och ge oss fem väl motiverade bilder från förra millenniet att betrakta.


Birgitta Sjöstedt, Maj Gruen Danielsson, Gunvor Jyllhed och 14 andra gillar detta.


Hasse Lindwert: Integrationen blev nödvändig då det ungdomliga inflytandet i rörelsen var alldeles för svagt. Gamle kloke EFU-generalen Perk hävdade att integrationen är lösningen idag, om något decennium får vi se hur situationen är och vad som då krävs. Är dock något förvånad över att det tog 34 år innan det bildades ett formellt ungdomsförbund (Salt) igen.


Thorsten Stjärnered: Perk var klokare än de flesta. Inte bara för att han lockade mig till Enköping så småningom som samarbetskyrkopräst, utan för att våga vara så bekymmersfri inför framtiden att inte den förlamar oss i nuet att göra det allra bästa efter det mått av insikt och klokhet som går att nå genom det gemensamma samtalet.


Ulla-Stina Rask: Den konferensen 1971 var jag ombud på, 19 år


Leif H Gustafson: Bilden - vilket supergäng! EFS, som bildade Sveriges första ungdomsförbund (1902), var modiga nog att också bli först med att integrera EFU i moderorganisationen!!


Thorsten Stjärnered: Visst har det hunnit rinna mycket vatten - salt eller sött - under åren. Men känslan och glädjen att mötas och dela erfarenhet av livet består. Som nu i år under bokmässan, Hasse Lindwert. Tack för det!


Hasse Lindwert: Instämmer Thorsten Stjärnered, vi brukar inte ha några tråkiga stunder när vi träffas. Hoppas att vi ses tilll sommaren. Här eller där!