Julbrev 2010

Jag har mina sidor!

Thorsten Stjärnered

Stjarnered.se © 2007                    

"MÅ JULEN BLI  GOD FÖR ER OCH DET NYA ÅRET GE ER GLÄDJE OCH ETT MENINGSFULLT INNEHÅLL!"

_________________________________________________________________________________________________

Kära Vänner!

 2010-12-17

 Vad ska man säga om det här året? Blev det som vi önskade för snart ett år sen: ett gott år? Eller är det bara ett år som gått? Egentligen är det omöjligt att svara. För både på det enskilda planet och som större gemenskap finns det både plus- och minussidor. Höjdpunkter vi gärna ser tillbaka på och passager som vi irriterat oss över eller rentav redan glömt. 

Meterologer eller gnällspikar

Om det är ett ålderstecken – eller ett allmänmänskligt fenomen - så har vi i varje fall tid och skäl (?) att klaga på vädret. På kylan som skrämde bort oss från skidspåren både i vintras och nu i december. På sommaren här i Jämtland som mest lyste med sin frånvaro … Vad har vi för hjälp av yr.no, Klart.se & SMHI etc? när ingen av dom kan ge oss sol och valuta av all ledig tid? Visst var allt mycket bättre förr ?!?

Pensionärer

Vi har mer eller mindre klart för oss att vi är pensionärer. Utan yrkeslivets ramar och gemenskap. Någon av oss nattsuddar och har oförskämt långa sovmorgnar. Vi har hittat till cyberrymden och TVPlay och sportkanaler (Thorsten) och missar sällan att gymnastisera hjärnan med Sudoku eller Miljonkrysset (Ingegerd). Vi har tiden att läsa böcker även om vi inte alltid låter tiden vara fri för det - så som vi önskat. Vi har teaterabonnemang och letar oss till konserter och gudstjänster runtomkring. Som i ett överallt - men ingenstans.

Reserver

Vi  tillhör förstås  reservlaget. Som kan kallas in som barnvakt och kyrkoherdevikarie. Det sista, när Rödöns kyrkoherde utvandrat till Kanada på försök i 10 månader. En vattenskadad kyrka och ett intensivt & roligt läsår ser vi nu i backspegeln.

Turister

Två utlandssemestrar har vi gjort tillsammans. Den första till Florens samma dag som det isländska askmolnet lade sin våta filt över hela Europa och lät oss ta bussen hem i stället.


Nu till nåt mycket roligare. Att vara morföräldrar är mycket mera spännande och meningsfullt än vi kunnat ana. Särskilt när barnbarnet är så förtjusande och allt det vi själva drömt om att vara: Naturlig, nyfiken, minnestränad, smidig, smilig, smart och fullkomligt fri att överraska. Att ALICE själv kan promenera hela vägen mellan sitt hem och vårt (med vuxentillsyn förstås!)ger extra mycket av närhet och tid tillsammans.

Husägare

Ändå är det kanske mest som husägare vi ser tillbaka på det här året. För när vi äntligen skulle få sätta färg på fjällstugan och först hade plöjt oss igenom alla konstens regler för hur man kittar fönster, så antingen regnade det eller så var det för kallt eller varmt att måla. Ett horribelt åskväder vattenskadade också vår källare ihop med många andra kedjehus på Smultronvägen. Och nån gång nästa år får vi nytt golv och förhoppningsvis tillvaron återställd i källarplanet.

Morföräldrar

Den andra resan gjorde vi tillsammans med Per-Olof kring hans 30-årsdag. Ihop med Johanna for vi fyra till Budapest och firade med mat, musik och kryssningar på Donau. Mer om resan finns å hemsidan. En tredje tur blev o-tur. När vi höll på att packa väskan för ännu en solsemester på Gran Canaria, så hamnade Thorsten akut på sjukhuset i fem dygn och släpptes inte ut därifrån förrän att flyget just lyft från Frösön. Snopet, förstås! Men på samma gång skönt att vara på hemmaplan när urinvägsinflammationen slog knock out på en. 

Kommunikatörer

Om detta och mycket annat har vi kanske redan surrat på Facebook, i nåt SMS eller telefonsamtal. För kommunikation känns viktigt för oss. Vi googlar och kollar nätet rätt flitigt. Vi följer också, när vi har chans till det, vad Per-Olof åstadkommer som reporter i TV4s nyhetssändningar från Trollhättan och som supporter till en blivande designers i Johanna, vad Kristinas jobb som jobbcoach här i stan kan betyda för arbetssökande och hur Christian lyckas med sitt nya säljjobb hos WoolPower. Själv får Thorsten jobba med att uttrycka sig som webbmaster och Ingegerd gör sin röst hörd i Emmaföreningens styrelse.

Gästgivare

Ibland får vi här äran att ta emot gäster som är våra vänner. Här finns både sovplats och husmanskost för er! Hör av er bara! Men vi hade inte räknat med att vara nån gästgivargård för nån cryptosporidium! Parasiten som kom med vattnet här i Östersund och ställde till med en massa oreda i tarmen och i andra delar av kroppen. Tänk att en så pytteliten främling kan ställa till med så stort energiläckage! Och nästan skrämmas värre än vad Storsjöodjuret förmår. 

Julfirare

Nu  ser vi fram emot att få fira jul med barnen och barnbarnet och med Barnet som är allas vår Räddare och Befriare. Han som kommer med framtiden till oss, med budet om en stor glädje för hela folket, som Ordet som blev människa och bodde mitt ibland oss. Vi önskar att den här julhelgen också för Din del och för dem som finns i din närmaste krets ska bli full av mening, gemenskap och vila. 

     

Besöksadress:  Ingegerd & Thorsten Stjärnered på Smultronvägen 12, 831 62 ÖSTERSUND.

Telefon i Östersund: 063-77 86 00 och i Gräftån: 0643-523 46. 

Mobiltelfonerna har numren:  070-540 21 89 Ingegerd; 070-359 40 70 Thorsten.

E-post: thorsten@stjarnered.se(Thorsten), ingegerd@stjarnered.se (Ingegerd)

Blogg:      blogg.stjarnered.se

Text: Thorsten Stjärnered, 101217                                                       Tillbaka till GOD JUL

                                                               Tillbaka till HEM-sidan

 Ingegerd &  Thorsten ________________________________________________