Våren i Florens

I kö för att komma in i kyrkan

Det är så turismen kan fungera. Få folk att stå i långa köer för att köpa en biljett och sedan köa igen för komma in i kyrkan. Ändå beskriver man hur viktigt det är att kyrkan fortfarande är ett helgat rum, avskilt för bön och tillbedjan:

Kyrkan - ett nytt operahus

I den anglikanska kyrkan fick vi på allra bästa parkettplats uppleva njutbar Mozartmusik i operan Trollflöjten. En engegerad kvintett sångare och en inspirerad pianist bjöd oss härliga upplevelser under kyrkvalven. I pausen serverades champagne i vapenhuset och på söndagarna stod högmässan i centrum.

Sienna - en fantastisk katedral

Under en dagstur avnjöt vi det bästa av Toscana. I bevarade kulturskatter i katedralen i Sienna, medeltida gränder och byggnader i San Gimignano som verkligen satte fantasin i rörelse, en utsökt italiensk lunch på en vingård med  ekologiskt odling och ett avslutande stopp i vid det lutande tornet i Pisa, där också kyrka och dopkapell imponerade och gjorde besöket minnesvärt. 

Hur mycket konstigt som helst

Konstnärer finns det gott om i Florens. Inte bara döda som Michangelo och Rafael och andra som levde kring 1500. Utan levande, målande och musicerande som uttrycker det sköna.

Från ett bussfönster

Samma dag som vi flög till Bologna och vidare med transfer till Florens stängdes de flesta flygplatser i Europa för att inte askan från vulkanutbrottet på Island skulle orsaka sammanbrott i flygmotorerna. Det bjöd oss på både väntan och förväntan och två dygns resande med buss och tåg hem.

I sol och gott humör

Vilken ödets ironi - enda planet som landade på Arlanda kom från Island.

Jag har mina sidor!Thorsten Stjärnered


I en av Florens mindre och vad gäller konsthistoria fattigare kyrkor satt prästen längst bak i kyrkan, beredd att ge själavård, medan en lekman, en äldre kvinna ledde fredagsandakten för den som utantill kunde liturgin och ville vara med. Andra kom, knäföll och bad en stund för sig och de sina och gick vidare. Rikare och riktade.