Syskonen

Syskon är härligt att ha!

Att ha syskon tillhör det som både kan vara härligt och besvärligt. Att syskon kan kivas och tycka sig orättvist behandlade finns det gott om exempel på. Men i det stora hela är det en fantastisk tillgång i livet. Att ha varandra som minnesbank och rådgivare, som hotellkedja och trygghet. Att tillsammans kunna reflektera kring vad som hör ihop med bakgrund och uppväxtmiljö och ha ett delat ansvar för det som är gemensamt.

Tack kära syskon för att Ni finns! För allt ni ger och står ut med. Ni är kanon, var och en för sig och alla tillsammans. Ihop formar vi en storfamilj - med lite tok och mycket värme.

Ingegerds syskon:

Bertil bor i Vänersborg mesta tiden av året men kommer ofta till Storhogna och fjällstugan där för att andas ren jämtländsk luft, ta stärkande skidturer och myltpromenader.

Äldst är Bertil -se också bilden ovan från familjefesten

27 dec 2008

Thorstens syster:

Här finns han till höger och centralt i bilden strålar Birgitta, äldsta systern i syskonskaran från Lunne i Brunflo. Hon bor numera i Härnösand, odlar ekologiskt, ivrar med andra kvinnor för mission och är energisk också som mormor och farmor. Gift med Per.

Ingegerd har två års försprång till syster Kerstin. Hon fastnade med skåningen Per i Staffanstorp och även om hon är hans fru är hon fröken med hela Tottarp. Så är det fortfarande att vara lärare på landet. För Kerstin är Höllviksstrands sommargård det fritidshus hon ger  sitt stora engagemang.

Lillasyster betyder inte alltid minst. Med Gunvor har Ingegerd delat lägenhet, rest till Kina och skrattat mycket tillsammans. Hon bor i Karlskrona med en f d sjökapten (Lennart) som man och ett chefsansvar för äldrevården där.

I Påarp huserar min syster Margareta i ensamt majestät. Hon har många järn i elden: studerar och väver, odlar ett paradis med perenner och sommarens vackraste blomrabatter runt huset, som talpedagog och f d ansvarig för förskollärarnas fortbildning i Bjuv, har gäster hos sej eller far själv världen runt, för att lära och upptäcka nytt och spännande.

Bilder: Lennart Jyllhed,  Bertil & Thorsten Stjärnered       Text: Thorsten Stjärnered, 090111

Julen 1961 är familjen samlad i Lunne. Bertil har använt självutlösaren för att komma med i bilden och syskonskaran har förstärkts av Andreas från Tyskland.

I familjen Stjärnered  har friluftsliv alltid varit ett uppskattat sätt att vara tillsammans på.

Tre syskon besöker Brunflos världsberömda japanrestaurang Mikado och har en njutbar kväll tillsammans.

När syskonen och svågrar & svägerskan Birgit fyllt femtio år har tiden ansetts mogen för att få delta i ett riktigt pyjamasparty. Här en bild från sommaren 1999, då Gunvor, självaste särksömmerskan nådde ½x100.

Julkort från jordbrukarhemmet Källshög 1947?