Född i Lund

Stjarnered.se © 2007 

Ja, så var det. På BB - mitt under brinnande världskrig. Far fick lov att skjutsa mor dit på morgonen den 22:a juli och direkt efter det inställa sig för beredskapstjänstgöring. I Lund hörde jag hemma hela 60-talet, under mina gymnasieår på Katederalskolan och studenttiden på den tiden man låg i Lund och levde ett fantastiskt fritt och härligt liv.

Tre generationer

Född i Lund


 Tillsammans i Svalöv sitter farfar, Per-Olof och jag utan att någon av oss måste gömma sig bakom kameran. Tack Ingegerd för ett historiskt avtryck.

Min farfar dog när jag var 1 år och då var redan farmor, mormor och morfar döda. Jag har saknat den slags relation som finns till föräldrarnas föräldrar. Därför är jag glad för att våra barn fått leva upp med förmånen. 

Far föddes i Ystad och växte upp på en plantskola. Intresse för och kunskap om blommor och allt annat som växer och har liv följde honom livet igenom. På gården Källshög har han sått och skördat, haft svinproduktion och sysslat med mycket annat matnyttigt. Trädgården innehöll blommor och växter och i min ungdom sjöng näktergalen natten igenom från valnötsträdet som stod centralt i den väldiga parken. Det fanns hur mycket plommon- och äppleträd som helst. Päron plockade vi liksom krusbär och vinbär i olika kulörer.


Idag driver Maria & Pär-Håkan Persson gården och använder Boningshuset som café- och afffärslokal för exklusiv inredning.

Mors hemort fanns i Mölleberga, nära Staffanstorp. Sist i en syskonskara på sju stycken kom hon. Med mycket energi och kraft. Hon blev lärare och bondfru, kantorsvikarie och mycket aktiv som frivillig i kyrka, körer och missionsförening. Gemensamt för de båda var en varm gudstro med stor kärlek till oss barn. De levde som de bästa exempel för hur ett gott liv ska  gestaltas.

Mors motsvarighet till plantskola var vävstolen. Där skapades i färger och mönster det som nu är våra klenoder som dukar, gardiner, ranor på väggar och mattor på golven. Uthållighet, stilkänsla och ytterligare ett varv med envishet och säker blick medverkade till resultatet.

 Min syster Margareta har ärvt denna omsorg och vurm för blommor och buskar och det som har fyllt hela hennes tomt med planter, lökar och en fullkomlig kaskad av färger och skönhet.

Frågor och funderingar?

Formuläret här till höger gör det enkelt att kommunicera. Välkommen att samtala mera.