Bak i baklås

Stjarnered.se © 2007

Bak i baklås

I flera veckor har vi siktat på att den här helgen få göra det som för oss hör särskilt ihop med att förbereda oss för julfirandet hemma. Vi har haft den fantastiska förmånen att i ett varmt boningshus också ha en fungerande bakugn, för att kunna göra vårt eget "mommabröd" till jul.

Det gör sig ju inte alldeles av sig själv. Det ska finnas lediga dagar och plats i frysen. Ved behövs och mjölk, mjöl och brödkryddor ska handlas i en oändligt mycket större mängd än vanligt. Och så den där lilla extra känslan av att spänna bågen lite över det vanliga, för att nu ska det allra godast brödet i världen kavlas och gräddas. Men först måste det till en brasa, så att ugnen blir varm både under och ovanifrån.

Den här gången brann det så vackert, men röken kom rakt i ögonen och fyllde snart hela rummet och en del av hela källarplanet. Spjället såg ut att vara öppet men hade till stora delar stängts igen av ett fågelbo. Där fulingarna till fåglar byggt 5 meter ner i skorstenen bara för att vara ifred och ställa till ofred för oss som längtade efter nygräddat bröd.

Hur mycket hjälp vi än fick av vaktmästare på plats, så tvingades vi att konstatera att bakverket gick i baklås och oturen grinade oss i ansiktet - lika fränt som röken från den eld som skulle kunnat ha möjliggjort härliga mommakakor till julafton.

Men nog blir det jul ändå!

Skrivet 2007-11-25

Recept - mommabröd

Till ett tunnbrödsbak – 35 gräddade kakor - behövs:

3½ hg margarin


2 l mjölk


2 (1½) ägg


2 dl socker


2 dl ljus sirap


1 påse brödkryddor


1 tsk salt


2 tsk hjorthornssalt


1 pkt jäst


2 dl kruskakli


½ l rågsikt


2 kg vetemjöl (+ vetemjöl för utbakningen)

Gör degen ungefär som en vetedeg, Smält margaren och värm mjölk.

Använd gärna hushållsassistenten, när du gör degen (stöpan).

Dela direkt med oss!

Via formuläret till höger kan du lätt kommentera, komplettera och berätta om egna upplevelser!