Stjarnered.se © 2007                    

NYÅR i Storhogna

 

Succé med sufflé

Broder Bertil lyckades till fullo att få till den traditionsrika katrinplommonsufflén och bjöd oss på en hänförande avslutning på ett i övrigt synnerligen njutbart, avkopplande och varmbonat nyårsfirande i ett vintrigt Storhogna. Ute fanns det rätt mycket kyla (-10) och en underlig fuktig snö, som nästan påminde om isflingor i luften. Hursomhelst fick vi mycket god mat och tillfälle att tillsammans summera vad 2007 gett oss av upplevelser och tankeställningar. Birgit hade passat på att på Kobergs slott skaffa en färdigmarinerad hjortfilé och till en krämig potatisgratäng smakade den alldeles förträffligt.

Sufflén blev verkligen en succé. På ett litet nafs var den breddfyllda skålen så gott som tom och fem personer hade bara beröm kvar att dela ut. Tillagningstiden är c:a 1 tim och 15 minuter och då hade följande ingredienser gått åt:

  • 2 hg katrinplommon (ca 20 st)
  • 4 dl vatten
  • 3/4-1 dl socker
  • 4 äggvitor (mandel)

Det första Bertil hade gjort var att skölja frukten och lägga den i blöt i vatten några timmar, för att sedan antingen koka den i si så där 5 minuter. Utan blötläggning före behöver frukten kokas i en kvart. Plommonen ska kärnas ut och hälften av plommonkärnorna knäcks så att mandlarna tas ut. Frukten och mandeln hackas sedan ganska fint. Äggvitorna vispas till hårt skum och blandas sedan med frukten, mandeln och sockret och vispas tillsammans några minuter. Smeten läggs sedan  i en välsmord eldfast form, som inte får vara alltför låg, och gräddas i ugnsvärme (150 grader) ca 45 minuter. Ugnsluckan får inte öppnas under första hälften av gräddningen.

För att göra efterrätten fullkomlig serveras grädde till sufflén.

 

Text: Thorsten Stjärnered, 080102

 

 

Att morbror Bertil är släktens bas är självklart. Som ett tecken på det kan väl hans satsning på elbas och ett musicerande också ses. Per-Olof fann det hursomhelst vara värt att uppmuntra ovh uppmuntras av.

Mer stämningsfullt än så här kan inte en nyårsnatt firas!

Tack Birgit & Bertil för ännu en gedigen & trivsam nyårsfest !

Tillbaka

 

   Familjen Stjärnered önskar alla som läser detta ett riktigt GOTT NYTT ÅR!