Julbrevet 2020

Jag har mina sidor!
 Thorsten Stjärnered

JULBREVET 2020 -
till alla våra härliga släktingar och vänner

Det passar bra att Selma, vårt hittills yngsta barnbarn, visar hur hon placerat det som hände i Betlehem hemma i hörnskåpet och låtit stallet formas som ett pepparkakshus. Visst säger det en hel del om att ge plats för Jesus och låta det som hände kring hans födelse bli en berättelse om närhet, hjälp och det godas kraft att stärka vår tro på framtiden och därmed kunna grunda hopp!?!  Julkrubban är som en uppslagen bok, som utmanar till reflexion och meditation kring livets mening och mål. Jag lånade melodin från ”När juldagsmorgon glimmar”, när jag såg att det här märkliga är vad julen handlar om. Läs om julkrubban!

Inte som vanligt

Det mesta av året har varit annorlunda för oss som fyllt 77 i år och räknats som riskgrupp. Abrupt avställda ”på undantaget”, bra nära ättestupan, kändes det stundom som. Värre än väntat, hursomhelst. Resplaner, jobbprojekt, släktkalas och återträff för evigt unga” gamla vänner från Lund … med mera ställdes in. Vi har en handlingskraftig dotter i grannkvarteret som frikostigt erbjudit sig att proviantera åt oss, så vi har inte varit utan mat på bordet och annat för vårt uppehälle. men att sakna ICA-kortet och inte få se varorna i butiken kändes ovant och nästan som en dom om nedsatt sinnesförmåga. Det har gått så långt att Ingegerd beklagar sig för att inte ha kunnat ta bussen till stan för att shoppa. Då är det bra nära katastrofvarning! Nåväl, vi har fått vara befriade från c19, haft tid tillsammans, gått våra promenader och kunnat växla mellan Odensala och Gräftåvallen. Men att vara utan kramar och fri rörlighet, att bara få se barnbarnen på behörigt avstånd tär på ömsesidigheten och samhörigheten

Precis som vanligt

Det vi under det här speciella året haft god erfarenhet av är våra gemensamma fika- & pratstunder via Skype med Per-Olof och Maria i Göteborg. Att 80 mil kan vara så intimt nära hade vi ingen aning om före pandemins annorlunda sätt att räkna. Härligt att avspänt och förtroligt kunna samtal med varandra om allt från blommor och kolonilott till PO:s jobbprojekt och Marias slutspurt med doktorsavhandlingen.

Tröst i bedrövelsen

Vi vill inte skönmåla månaderna med pandemin. Den har bromsat drivkraft och drömmar,  hämmat spontanitet och hindrat mycket som vi uppskattar och utvecklas genom. Även om försiktighet hör till mognad och är ett viktigt ansvarstagande i vårt samhälle och för hela den globala gemenskapen för övrigt just nu, så känns det inte så lite påfrestande att stå på ”stand by”.  Vi känner oss nog mera trötta av att inte ha så mycket att göra än när vi hade fler att möta och dela tillvarons gåtor och uppgifter med. Även om minnesutrymmet verkar bli mindre med åren, så har det här året gjort det naturligt att lite mera systematiskt se tillbaka, göra tidslinjer och dokumentera vilka starka upplevelser och härliga sammanhang vi fått dela.

Utöver vad vi redan nämnt här så har vi särskilt lärt oss att uppskatta några nya goda ”vänner”:

 

Så fort man undrar ”Hur sköter man ett palettblad?” så är svaret inte längre ifrån oss än var smartphonen är. Visst är det förunderligt hur dessa logaritmer kan genomlysa våra tankar, spåra vad vi söker och lotsa oss till nya råd och agenter, förse oss med faktaunderlag som är långt mer uppdaterade än våra minnen och gamla uppslagsverk någonsin kunnat vara.  Årtal, fördjupningar, stöd vid korsordslösning, recept och näthandel fixas lätt som en plätt med allvetande Google.


När gudstjänster och konserter inte längre borde besökas och då hörseln inte fullt ut klarar av att fånga alla tonlägen, dialekter och ljud som drunknar i brus och bakgrundseffekter, så var det som ett balsam att få upptäcka Spotify Premium som sin partner. Att kunna samla sina favoriter, söka uppgifter om all slags musik i album eller i radio, spara personliga spellistor, minnas sin ungdoms ljuva musik och varje vecka få nya personligt anpassade spellistor att lyssna till under morgonpromenaderna, brödbaket, datasurfningen, har varit förvånansvärt meningsfullt den här annorlunda hösten.

Gammal vänskap rostar aldrig

Läs gärna de här raderna som tecken på att du har varit, är och kommer att vara en VIP-person för oss. Oavsett om och när vi möts, mejlar, messar eller på andra sätt berör varandra, delar i sociala medier, så vill vi ha en öppen famn för dig. Tack för dessa år tillsammans och ett riktigt GOTT NYTT ÅR att kunna söka EN BIT AV HIMLEN – här på jorden i.


Vi vill i jul lyssna noga till texterna om ”ett stort ljus för folket som vandrar i mörkret” och påminnas om den Gud som kallas ”Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig Fader, Fridsfurste”.

Ingegerd & Thorsten

Besöksadress: Ingegerd & Thorsten Stjärnered på Smultronvägen 12, 831 62 ÖSTERSUND.

Mobiler: 070-540 21 89 Ingegerd; 070-359 40 70 Thorsten.

Epost: thorsten@stjarnered.se (Thorsten), ingegerd@stjarnered.se (Ingegerd).

 

Här finns fler sidor att upptäcka: