Julen 2007

Stjarnered.se © 2007                    

JULEN 2007 

Tomten kom - i år också!

Väntan var bara förnamnet. Vi väntade hem Per-Olof tidigt, innan dagen var värd att kallas dag, och då strejkade helt oväntat Mondeon. Vi väntade på snö och sol och fick tö och fruktansvärda fjällvindar. Vi väntade på kaffet och minst sju sorters kakor och framför allt på det egna mommabrödet - men hur det gick i stöpet, har vi ju redan beklagat och beskrivet: läs här!  Vi väntade på Kalle Anka, men då var TVn upptagen av fotboll via ett Play Station. Vi väntade på julbordet - och det gjorde ingen besviken. För då fanns det mycket mer än vi orkade att fylla våra magar med. Läckert var det att se och smaka. Minnas tillbaka och känna hur det som varit förr upprepades och förnyats.

Vinstskinkan från Nälden

Årets julskinka är värd ett speciellt kapitel. 1 december var upprinnelsen. I Nälden hade vi via en föreningsträff planerat att tillsammans med andra föreningar göra olika aktiviteter som inledning till advent. I Församlingshmmet hade vi öppet hus med kaffe och glögg och presentation av bygdens luciakandidater. Innan det började ville jag bara snabbt kolla i ICA tvärs över torget att det verkligen var anslaget möjligheten att rösta på vem som skulle bli Lucia och få bära ljus i håret, när kyrkorådets ordförande insisterade på att följa med. Första tanken var att det skulle ta dubbelt så lång tid, men OK! Halvvägs möter vi Röda korsets lotteristånd och stannar till, köper två lotter var. Lars-Ivan lovar generöst:

- Vinner jag högsta vinsten, så delar vi den!Är det OK med numer 61? När han fick veta att det var en nitlott försökte Lars-Ivan på skämt att hålla över sexan och låssas att det var högsta vinsten. Men den gubben gick förstås inte.  Mina två lotter förde inte alls med sig någon tur. Så då ar det bara en lott kvar för oss: och det var nummer 1, högsta vinsten.

- Visst har jag sagt att om jag vinner högsta vinsten, så delar vi den! Nu stegade vi raskt mot köttdisken på ICA i någon slags dimmig föreställning om att vi kunde dela en julskinka. Men väl där föreslog Lars-Ivan att vi kunde få två små skinkor i stället och slippa onödigt charkuterijobb.

På den vägen blev det - som goda kunder kunde vi promenera tillbaka med var sin vinstskinka under armen.

Julklappar till snälla barn

Griljeringsmästaren Christian från Frösön smaksätter med senap, honung och apelsinsaft

Prinskorv & köttbullar

Mycket ljus därhemma