Julbrevet 2007

Stjarnered.se © 2007

Julbrevet 2007

GOD JUL - landet runt!

Så hektiska får inga julförberedelser bli att den här traditionen att tänka landet runt och få skriva julbrev till er alla som finns med i vårt nätverk av vänner och släktingar (som ju naturligtvis också är våra vänner) faller bort. Du tillhör ju de riktigt viktiga personerna som vi gläds över att få höra ihop med. Som gett och ger oss något extra värdefullt och personligt. Som det känns riktigt gott att få tänka på och känna samhörigheten med. Att skriva julbrev ger ju oss själva en chans att bekräfta detta, kolla lite grann i backspegeln, reflektera en stund och ta sats in i det nya året. Det förhållandet att jul och nyår ligger så nära varandra bidrar säkert till att göra den här tiden extra mycket till avslut och nya beslut. Vi vill med de här raderna få önska er en jul där ni får tid och forum att uppleva glädje, gemenskap och djup mening.

Jul är gemenskap

Gud låter oss inte leva ensamma. Han kommer till oss och delar våra jordiska förhållanden. Han blir ett barn som kan gråta och skratta, sova och ammas. Han går på sådana vägar vi går, möter sörjande i begravningssammanhang och deltar aktivt när det är bröllopsfest. Han välkomnar barnen i sin famn och har tid med dem. Han tar det med ro, när lärjungarna styr båten över Gennesarets sjö. Han är van vid sjön, snickarverkstan och att vandra i bergen. Han har känt hur det är att ha flyktingstatus och att vara missförstådd och anklagad. Vi har en Gud som levt ett i högsta grad mänskligt liv. Det gör oss övertygade om att vi har en medkännande och förtrogen Gud att komma med våra bekymmer och betingelser till. Ingenting är honom främmande eller likgiltigt. Allt det vardagliga är vanligt och välkommet. Vi behöver inte gallra bort vissa tankar och områden och förhålla oss särskilt religiöst till Gud. Gäller det vårt liv, är allt av intresse.

Annorlunda julotta

Här på Smultronvägen kommer julaftonen att börja tidigt i ottan i år. Och pågå till långt in på juldagen. Per-Olof kommer tågandes från Göteborg med morgontåget och Kristina & Christian lär väl inte vänta särskilt länge på att förenas med oss. Vi hoppas också att mormor redan finns på plats och kan dela julgemenskapen med oss. Mat, mys och mycket väntan på jultomten kommer det nog att bli i år också. Traditioner ändrar man inte så lätt i det här sammanhanget. Det ska minst vara objudna kajor som ruckar på det som "måste" vara med i julpaketet, när de lägger beslag på skorstenen till den ugn vi trodde oss kunna få baka vårt mommabröd i så länge vi lever. Se mer om det på den alldeles färska hemsidan: www.stjarnered.se under fliken "Bak i baklås". Där finns också fliken "God jul".

I Näskott

kommer vi att fira julnatten. Med mässa och massor av härlig julsång. Det är i den församlingen, 3 mil på vägen från Östersund mot Åre, som Thorsten nu härjar som prästvikarie. När han inte ägnar sig åt kyrkobokföring och andra väsentligheter.

Skattevärket

Ja, för Ingegerd stavas nog hennes arbetsgivare så numera. Det verkar inte alls vara lika roligt och välstrukturerat med arbetets innehåll och framtid som förr. Storskalighet tar bort mycket av det personliga och det som gör det möjligt att ha ett eget ansvarsområde. Ibland är det för lite att göra – och ofta ger ofullständiga underlag en massa merarbete, där chefer högt i det blå hade hoppats på rationaliseringsvinster. Sällan passar det bättre att tala om naturlig avgång än nu. Efter vårterminen kommer denna ständigt cyklande och energiska hustru att kallas pensionär. Otroligt vad tiden rinner iväg! Thorsten har så här långt tänkt att samordna sitt liv så att han också blir friherre från och med sommarlovet 2008. Hur det går med omställningen ska vi rapportera på hemsidan och i nästa julbrev.

Per-Olof

Vi är mycket tacksamma för att Per-Olof verkar helt återställd efter förra sommarens bilkrasch. I våras blev han klar med sin journalistutbildning och sommarvikarierade här i stan på Sveriges bästa tidning, ÖP. Under hösten har han hoppat in på sin gamla praktikplats, Väst-Nytt, och fortsatt med att producera TV både för regionen och för Landet runt. Sysslolös blir han aldrig så länge intresset för att göra musik sitter i. Hans senaste band kan man läsa om och lyssna till på http://www.myspace.com/autisterna

Kristina

Kristina for i somras till Grekland och överraskade oss redan första dan där med att ringa och berätta om sin förlovning med Christian. De trivs väl ihop – och har också utvecklats att göra saker på egen hand. Som att träna fotbollsgrabbar i Brunflo (Christian) och ha tjejträff med kompisarna på universitetets PA-linje (Kristina). Till Gräftån kommer de gärna - både ensamma och när vi är där, för att varva ner och vara tillsammans.

Tack Mor!

Det här året blev farmors sista. Sex dagar efter sin 97-årsdag lämnade hon oss. Hennes begravning blev en mycket fin upplevelse en marsdag som mer kändes som maj månad. Vi fick säga tack för allt det hon älskat och gett åt oss. Men visst känns det tomt! Och lite längre till Skåne nu! Våra utlandsresor har ofta utgått därifrån – i samband med att vi hälsat på i Svalöv. I början på året reste vi t ex till San Augustin och njöt av solen när det var som kallast i Norrland.

Vi ses & hörs!

Som framtida pensionärer hoppas vi förstås på mera tid för varandra och er. Låt oss maila och ringa, visa nåt nytt & roligt på hemsidan och komma hem till varandra på riktigt. Här är våra nya e-postadresser med egen domän: thorsten@stjarnered.se resp. ingegerd@stjarnered.se Du är välkommen att på det här moderna sättet ge gammal vänskap förnyat förtroende!

Ingegerd & Thorsten

Text: Thorsten Stjärnered, 071216. Foto: Per-Olof & Thorsten Stjärnered, Christian Nielsen, Margareta Olsson m fl

Välkomna till bords!

Närhet & värme

Från en midnattsgudstjänst i Brunflo kyrka

Syskonen möts

Näskotts kyrka i vinterdräkt

Nu står det klar att Autisterna ska börja spela in en LP i början av januari med producenten Mattias Glavå. Skivan kommer att ges ut i april-maj och föregås av en EP i slutet av februari. Ansvariga för skivutgivningen är Groover recordings.


Kristina & Christian gillar både julen och varandra

Julevangeliet läses